Napar
Wodny wyciąg sporządza się z liści,
kwiatów, niewielkich nasion czy ziela. Surowiec (zazwyczaj 1 lub 2
łyżki) zalewa się szklanką wrzątku i pozostawia pod przykryciem
na 15-20 minut. Potem uzyskany napój przecedza się przez sitko lub
gazę i wypija od razu po przygotowaniu.
Odwar
Ten wodny wyciąg przygotowuje się z
twardszych surowców, takich jak korzenie, kora, większe nasiona.
Rozdrobione kawałki zalewa się wodą, doprowadza do wrzenia, a
potem gotuje od 5 do 40 minut. Następnie odwar odstawia się na
kilka minut pod przykryciem, odcedza się go i wypija po
przygotowaniu.
Nalewka
Jest to wyciąg alkoholowy, który robi
się z suchej rośliny. Rozdrobiony surowiec zalewa się alkoholem
(mniej więcej jedna część surowca na 5 części alkoholu),
szczelnie zamyka i odstawia na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie filtruje
się płyn, przelewa do butelek z ciemnego szkła i szczelnie zamyka.
Nalewki mają długi termin przydatności.
Alkoholatury
To wyciągi alkoholowe ze świeżych
ziół. Robi się je na ciepło lub zimno. Alkoholaturę ciepłą
robi się następująco: świeży roślinny surowiec należy zalać
alkoholem o temperaturze 80 stopni Celsjusza, odstawić na 2
tygodnie, a po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Z
kolei alkoholaturę zimną przygotowuje się w ten sposób: świeży
roślinny surowiec zalewa się alkoholem i odstawia na 2 tygodnie, a
po tym czasie odcedza i przelewa do butelek.
Macerat wodny
Rozdrobiony świeży surowiec należy
zalać wodą o temperaturze 20 stopni Celsjusza i odstawić pod
przykryciem na ok. 12 godzin, a potem przefiltrować i wypić.
Macerat olejowy
Do szklanego słoju wsypać zioła, a
następnie wlać olej (np. oliwę z oliwek) tak, by przykryć
surowiec. Zakręcony słój postawić w nasłonecznionym miejscu na 2
tygodnie. Przez te 14 dni codziennie wstrząsać słojem. Potem
przefiltrować i przelać olej do ciemnego szkła.
Ocet ziołowy
Surowiec świeży lub suszony zalać
octem spożywczym (stosunek 1:1) i odstawić na 2 tygodnie. Po tym
czasie przefiltrować i zlać do butelek.